Deze tekst gaat over vierwielaandrijving, ook wel bekend als 4x4 of 4WD. Vierwielaandrijving is een aandrijfsysteem waarbij alle vier de wielen van een voertuig worden aangedreven door de motor. Dit in tegenstelling tot tweewielaandrijving (2WD), waarbij alleen de voor- of achterwielen worden aangedreven.

Vierwielaandrijving is vooral populair bij off-road voertuigen en SUV's. Door de aandrijving op alle vier de wielen te verdelen, heeft het voertuig meer tractie en kan het beter omgaan met ruw terrein, modder en sneeuw. Vierwielaandrijving zorgt ook voor meer stabiliteit en controle op de weg.

Er zijn twee soorten vierwielaandrijving: full-time en part-time. Bij full-time vierwielaandrijving wordt het vermogen voortdurend verdeeld over alle vier de wielen, ongeacht de omstandigheden op de weg. Bij part-time vierwielaandrijving wordt de aandrijving op de achterwielen geplaatst in normale omstandigheden. Wanneer extra tractie nodig is, kan de bestuurder overschakelen naar vierwielaandrijving.

Moderne vierwielaandrijving systemen zijn voorzien van geavanceerde elektronische controle systemen die de tractie en stabiliteit van het voertuig verder verbeteren. Zo zijn er bijvoorbeeld systemen die de kracht naar de wielen sturen die de meeste grip hebben en systemen die het vermogen verdelen over de voor- en achterwielen om de stabiliteit te verbeteren in bochten.

Kortom, vierwielaandrijving is een krachtig aandrijfsysteem dat vooral geschikt is voor off-road voertuigen en SUV's. Het biedt meer tractie, stabiliteit en controle dan tweewielaandrijving en kan in combinatie met geavanceerde elektronica zelfs nog beter presteren.