Lamborghini is een Italiaans bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van luxe sportwagens. Het werd opgericht in 1963 door Ferruccio Lamborghini en heeft een lange geschiedenis van innovatie, prestaties en design.

Ferruccio Lamborghini was oorspronkelijk een succesvolle producent van tractoren en landbouwmachines, maar zijn passie voor auto's leidde hem tot de oprichting van Lamborghini Automobili. Het eerste model van het bedrijf, de Lamborghini 350 GT, werd in 1964 gepresenteerd op de autosalon van Genève.

In 1966 lanceerde Lamborghini de Miura, een van de beroemdste en meest innovatieve sportwagens ooit geproduceerd. De Miura was de eerste sportwagen met een dwarsgeplaatste motor, wat een hogere stabiliteit en wendbaarheid mogelijk maakte. De Miura was meteen succesvol en droeg bij aan de reputatie van Lamborghini als producent van hoogwaardige sportwagens.

In de jaren 1970 produceerde Lamborghini de beroemde Countach, een sportwagen die het bedrijf wereldwijd bekend maakte. De Countach met zijn gedurfde en innovatieve design was een van de eerste sportwagens die schaar- of vleugeldeuren gebruikten. De Countach was ook de eerste sportwagen met een volledig glazen dak, een functie die al snel het symbool werd van het merk Lamborghini.

In de jaren 1980 produceerde Lamborghini nog steeds luxe sportwagens, waaronder de Diablo, de eerste auto die een topsnelheid van meer dan 320 kilometer per uur bereikte. De Diablo met zijn V12-motor en agressieve design was een andere belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Lamborghini.

In 1998 werd Lamborghini overgenomen door de Duitse autofabrikant Audi, die aanzienlijke middelen investeerde in de productie van hoogwaardige sportwagens. Met de hulp van Audi bleef Lamborghini innovatieve en gerenommeerde sportwagens produceren, waaronder de Murciélago, de Gallardo en de Aventador.

Tegenwoordig is Lamborghini nog steeds een van de bekendste automerken ter wereld, bekend om hun combinatie van prestaties, design en luxe. De passie voor het produceren van hoogwaardige sportwagens die Ferruccio Lamborghini sinds het begin van zijn bedrijf heeft gedreven, blijft de motor die het bedrijf en zijn reputatie in de 21e eeuw voortstuwt.