Toyota is een van de grootste autofabrikanten ter wereld. Het bedrijf werd opgericht in 1937 door Kiichiro Toyoda en heeft sindsdien een enorme groei doorgemaakt.

In zijn vroege jaren produceerde Toyota voornamelijk vrachtwagens en militaire voertuigen voor de Japanse overheid. Na de Tweede Wereldoorlog richtte het bedrijf zich op de productie van personenauto's en begon het met export naar andere landen.

In 1966 opende Toyota zijn eerste fabriek in de Verenigde Staten en in de jaren 1970 breidde het bedrijf uit naar andere internationale markten, waaronder Europa en Latijns-Amerika.

In de jaren 80 begon Toyota met de productie van luxe voertuigen onder het merk Lexus. Het bedrijf onderscheidde zich ook door zijn focus op kwaliteit en efficiëntie, waardoor het een toonaangevend bedrijf in de auto-industrie werd.

In de jaren 90 werd Toyota het eerste bedrijf in de auto-industrie dat in één jaar 10 miljoen voertuigen produceerde. Het begon ook met het ontwikkelen van milieuvriendelijkere technologieën, waaronder hybride en elektrische voertuigen.

In 2008 werd Toyota 's werelds grootste autofabrikant qua jaarlijkse verkoop. In de jaren daarna had het bedrijf echter problemen met zijn producten, waaronder problemen met onbedoeld versnellen, wat leidde tot meerdere massale terugroepacties.

Ondanks deze problemen blijft Toyota een van de grootste en meest gerespecteerde autofabrikanten ter wereld. Het bedrijf blijft innoveren en ontwikkelt nieuwe technologieën om de efficiëntie te verbeteren en de milieueffecten van zijn voertuigen te verminderen.